Predstavljamo vam Farmica tim

m:tel Playground izazov, mjesto koje okuplja talente – kreativce, dizajnere, programere, akademce, biznis partnere i sve one zainteresovane za tehnološko preduzetništvo, ovih dana aktivno radi sa svojim kreativnim timovima na razvoju njihovih ideja.

Vrijedni timovi, putem mentorstva i stručnih predavanja obezbjeđenih od eksperata iz kompanije m:tel i ICT HUB iz Beograda, svoje ideje polako pretvaraju u interesantne poslovne priče.

Kako napreduju i koliko im u tome pomaže m:tel Playground izazov pročitajte u intervjuima koje smo uradili sa njima.

Ovog puta predstavljamo vam tim Farmica. Članovi tima su: Nikola Kužet, Milana Tarlać, Milutin Kužet, Goran Gašić i Dragan Mićić.

FARMICA je digitalna platforma koja spaja proizvođače domaće hrane, uzgajivače voća i povrća i lokalne farmere sa krajnjim korisnicima koji žele da kozumiraju domaću, zdravu i lokalno uzgojenu hranu. Farmica je zamišljena kao mjesto na kojem će se nalaziti široka i raznolika ponuda domaće, lokalno uzgojene hrane. To će biti mjesto na kojem će korisnici ići u jednostavnu potragu za proizvodima koji su im potrebni, te će kupovinom preko Farmice podržavati i razvijati lokalnu privredu i poljoprivredu.

1. Kako ste došli do svoje ideje? Ko su ljudi koji čine vaš tim i zašto ste se odlučili krenuti preduzetničkim putem?

Farmica je trenutno razvijena kao android aplikacija i dostupna je na Google Play Store.
Tim koji radi na razvoju Farmice je sastavljen od pojedinaca koje povezuje želja da pozitivno utiču na razvoj lokalne zajednice i pomognu razvoj malih proizvođača i farmera, kao i da zadovolje potrebu nabavke i kozumiranja zdrave i domaće hrane. Tim se sastoji od ekonomista, inženjera elektrotehnike i stručnjaka za marketing koji su rekreativni sportisti i značajnu pažnju posvećuju svojoj ishrani.
Ideja je nastala iz želje da se malim proizvođačima i domaćinstvima omogući jednostavan način da sa minimalnim troškovima plasiraju svoje proizvode direktno krajnjim potrošačima i da grade održiv i uspješan biznis.

2. Šta m:tel Playground pruža startup timovima poput vas i zašto je nešto takvo potrebno našoj zajednici?

m:tel Playground je sjajna prilika da se startup timovima omogući pristup važnim i korisnim alatima i znanjima potrebnim za razvoj ideje. Takođe, učešće u ovom programu omogućava sagledavanje ideje iz različitih perspektiva sa fokusom na najvažnije korake koje je potrebno preduzeti da bi se realizovala zamišljena ideja. Diskusija, dijeljenje iskustva i znanja sa predavačima, ali i sa ostalim timovima predstavlja veoma značajan resurs koji m:tel Playground program omogućava.

3. Da li vam Playground izazov pomaže u realizaciji ideje i na koji način?

Pomaže nam. Dobili smo značajne uvide i konkretne savjete od predavača. Playground nam je najviše korisitio u modulu u kojem su se izučavali Business Model Canvas i Lean Startup metodologija, sa posebnim fokusom na validaciju i otkrivanje klijenata koji bi trebali da koriste naš proizvod.

4. Budući da mnogo toga učite kroz predavanja, praktičan rad i razmjenu ideja, kako planirate da iskoristite stečena znanja i iskustva?

Znanja koja smo stekli tokom Playground izazova se definitivno mogu primijeniti u narednim fazama razvoja i rasta našeg startup projekta. Prilikom budućeg rada na razvoju našeg poslovnog modela, imaćemo jasnu sliku na šta sve trebamo obratiti pažnju u radu u timovima, na koji način validirati svoje ideje i kako pronaći najbrži način za reakciju i testiranje ideja. Takođe, dobili smo pristup konkretnim alatima za kreiranje Business Model Canvas.

5. Na koji način startupi mogu da doprinesu tehnološkom razvoju i kako vi vidite budućnost startupa u našem okruženju?

Startupi su značajan dio poslovne zajednice u svakom gradu koji želi da postane tehnološki centar. Banja Luka definitivno ima potencijal da razvija startup zajednicu i da se u okruženju pozicionira kao značajan faktor u IT industriji. Startup timove vidimo kao nosioce kreativnih, inovativnih i tehnoloških rješenja i ideja. Svojim razvojem treba da podstaknu razvoj kreativnosti na nivou zajednice i da postavljaju izazove pred pojedince i već stabilne IT kompanije. Takođe, startupi treba da razvijaju preduzetnički duh i proaktivan pristup poslovnim izazovima.

6. Kakvi su vaši planovi nakon Playground izazova, kako vidite svoj dalji rad i razvoj?

Farmica je projekat i ideja u koju cijeli naš tim zaista čvrsto vjeruje. Želimo da nastavimo da radimo na njenom razvoju. Trenutno imamo razvijenu android aplikaciju, prvi sljedeći koraci će biti razvoj web i iOS aplikacije. Radimo na pripremi naših prezentacija, u potrazi smo za investicijama ili grantovima koji bi nam omogućili nastavak razvoja i finansiranje projekta. Zahvaljujući Playground projektu, počeli smo ponovo da ispitujemo potrebe naših klijenata kako bismo dobili potvrdu da radimo na rješenju koje će zadovoljiti njihove potrebe. Vidimo Farmicu kao uspješan regionalni, pa čak i evropski projekat u narednih nekoliko godina.