Playground IoT meetup sa suosnivačem Booking-a

Agenda

Mjesto održavanja: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka.

Datum: 13.03.2019.

Vrijeme održavanja: 18.00 – 19.30 časova

 
Agenda:
 
1. Uvod i predstavljanje predavača

2. IoT rješenja u m:tel-u – simulacija Smart City i Smart Home rješenja (govornik Aleksandar Veselinović)

3. Predavanje Jan Willema Smeenka

  • O sebi i kako je osnovao bookings.nl, i kako je funkcionisao taj sistem
  • Kako je postao preduzetnik i zašto je preduzetništvo ključ
  • Kako je osnovao SODAQ i krenuo sa postavljanjem trendova u IoT-u
  • Zašto IoT? Kako IoT mjenja svijet?
  • Pogled u budućnost – šta nas očekuje
  • Pitanja i odgovori

4. Druženje

Tema:

Živimo u vrijeme i svjedoci smo četvrte industrijske revolucije. Internet, informacione i komunikacione tehnologije (IT) su doživjele procvat i nepovratno promijenile cijeli svijet. Četvrta industrijska revolucija nam donosi promjene u autoindustriji (autonomna vozila), vještačkoj inteligenciji (AI od svakodnevnih aktivnosti do vojne industrije), robotici, IoT (Internet of things), 3D printanju (industrija i medicina), kvantnim kompjuterima i nanotehnologiji a putovanje na Mars postaje sve izvjesnije. Ova revolucija (za razliku od prethodnih) nam je kao društvu dala šansu da možemo ravnopravno da učestvujemo sa razvijenim zemljama – ključ je znanje.

Mtel je dio tog procesa, a kao nacionalni operater smo pokretači promjena na tržištu, kao i drugi nacionalni operateri u razvijenim zemljama.

Prisutni smo u stotinama hiljada domova i namjeravamo našu saradnju sa korisnicima samo produbljivati. Omogućićemo korisnicima da običnu internet konekciju iskoriste za povezivanje pametnih uređaja i izgradnju pametnog doma (SmartHome). Već ove godine ćemo predstaviti SmartHome rješenja, a namjeravamo da intenzivno razvijamo taj segment poslovanja. U domenu IoT Mtel širi postojeću infrastrukturu sa LoRa LPWAN (Low Power Wide Area Networks) sa ciljem da otvorimo čitav novi domen tehničkih rješenja namjenjenih za IoT. Predstavićemo i pilot projekat koji će nadamo se biti zanimljiv.

Kako nam je u razvoju IoT cilj da uključimo u aktivno učešće ne samo insitucije koje se bave obrazovnim procesom (fakultete i institute) već i lokalne zajednice, privatne preduzetnike i talentovane pojedince, čast nam je što imamo priliku javnosti predstaviti Playground i gosta koji će nesumnjivo doprinjeti našem cilju.

Govornici

Jan Willem Smeenk
Jan Willem SmeenkCEO at SODAQ B.V. & Technical advisor at Kukua B.V. & Co-Founder / CTO at Mobility Sensing
Jan Willem Smeenk danas važi za jednog od vodećih Internet of Things eksperata. Nekada suosnivač i investitor Booking-a, a danas osnivač i CEO kompanije SODAQ nam govori o svojim počecima, kako je postao preduzetnik, o nastanku i razvoju Booking.com, kao i tome čime se danas bavi, zašto IoT, šta nam donose nove tehnologije povezivanja i gde je sve IoT našao primjenu danas, a gdje će biti u narednim decenijama.
Aleksandar Veselinović
Aleksandar VeselinovićRukovodilac sektora za planiranje i izgradnju upravljačko-komutacionih sistema i servisa
Zaposlen u Mtel-u kao rukovodilac Sektora za planiranje i izgradnju upravljačko-komutacionih sistema i servisa, po zanimanju je diplomirani inženjer elektrotehnike. Vodio mnoge projekte uvođenja novih i zamjene postojećih tehnologija (prenos podataka u mobilnoj mreži, VAS servisi, IPTV, Online Charging sistemi, Inteligentne platforme, LoRa WAN itd.). Završio mnoge stručne kurseve (Cisco, Huawei, Nokia, Ericsson, Siemens, Intracom, Check Point) kao i poslovne kurseve iz korporativnog upravljanja, finansija, projektnog upravljanja i dr. Posjeduje stručne licence za projektovanje, izgradnju i nadzor telekomunikacionih i sistema slabe struje. U kompaniji m:tel je više od 15 godina. Trener za design thinking.