m:tel Playground izazov – Predstavljamo vam tim Internet of Fire

Koliko tehnologija može da igra važnu ulogu u očuvanju prirode, primjer je i inteligentni sistem protivpožarne zaštite šuma, izletišta i imovine koji je osmislio m:tel Playground tim IoF (Internet of Fire), koji na taj način dosta utiče i na energetsku efiksnost.

U m:tel Playground timu IoF (Internet of Fire), vrijedno rade studenti akademskih studija Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njihovo IoT rješenje koje razvijaju u okviru Playground izazova ima za cilj rano otkrivanje požara, u realnom vremenu, te distribuciju alarma kako bi se spriječilo njegovo širenje, što može biti efiksna zaštita prirudnih resursa i ljudi.

Kako članovi ovog tima navode, korišćenjem njihovog proizvoda kako u zaštiti šuma i okoliša, tako i u zaštiti objekata od požara dosta se utiče na energetsku efiksnost.

Budući da se tokom požara oslobađa velika količina oksida ugljenika  koji su veliki zagađivači u prirodi, smanjenjem broja požara, pored očuvanja prirodnih resursa, smanjuje se i količina oksida ugljenika u atmosferi, a samim tim se smanjuje i efekat staklene baste.  Kako dalje navode, oko 20 % emisije CO2 u atmosferu je posljedica šumskih požara. Energija dobijena iz šuma najveći je izvor obnovljive energije koji se koristi širom svijeta i čini prema istraživanjima 40% snabdijevanja iz obnovljivih izvora. Ukoliko se prizvodi na održiv način, umjesto goriva kao što su nafta i ugalj, drvo pomaže u sprečavanju posljedica klimatskih promjena.

Kako su se snašli u programu m.tel Playgrounda i koliko im je on pomogao u realizaciji i razvoju njihove ideje rekli su sljedeće:

Koncept ovakvog tipa programa je izuzetno koristan prilikom realizacije ideje. Uz pomoć predavača koji su nam držali predavanja uočili smo na šta posebno trebamo obratiti pažnju prilikom realizacije ideje. Uočene su prepreke i problemi na putu od ideje do realizacije, na koje je potrebno dati adekvatan odgovor. Kroz realizovane edukacije, stekli smo značajno iskustvo, koje smo koristili i koristimo u radu.  Na neke segmente prilikom razvoja projekta sigurno ne bi obratili pažnju da nam predavači nisu ukazali na to.  

Sa ovogodišnjeg m:tel IoT izazova i ovaj tim izaći će sa razvijenim prototipom. A o tome kakvi su njihovi dalji planovi, kako vide svoj dalji rad i razvoj, odgovaraju:

Naši dalji planovi su da naš projekat još usavršimo, da bi ga mogli ponuditi tržištu na što bolji način. Takođe smatramo da bi sistem  kroz eksploataciju postao ubrzo isplativ, jer štete koje prouzrokuju požari svake godine su višemilionske, a ne ogledaju se samo u materijalnoj šteti, već i u katastofalnoj šteti koju prouzrokuju životnoj sredini i gubitku ljudskih života.

Podsjećamo vas da će se ove godine na Demo danu, koji će se održati sredinom mjeseca decembra, a u okviru m:tel Playground izazova, predstaviti šest timova sa svojim IoT rješenjima, a tri najuspješnije ideje biće nagrađene vrijednim nagradama.