m:tel Playground izazov – predstavljanje timova

Studenti iz Sarajeva usavršavaju svoju pametnu razvodnu tablu

Početkom marta ove godine, kompanija m:tel u saradnji sa ICT HUB-om iz Beograda, pokrenula je svoj drugi IoT izazov u okviru programa Playground.

Ovaj edukativno-takmičarski program, namijenjen je tehnološkoj zajednici Bosne i Hercegovine, odnosno developerima, inženjerima i svima onima koji se bave IoT tehnologijom. Tema ovogodišnjeg Playground izazova vezana je za rješenja iz oblasti energetske efikasnosti, a timovi, koji su krajem maja uspješno zakoračili u drugi krug programa, vrijedno rade na izradi i unapređenju svojih ideja. Putem edukativnih sesija i mentorstva, u tome im pomažu m:tel stručnjaci iz oblasti IoT-ja, kao i spoljni saradnici koji imaju bogato iskustvo kada su u pitanju startapi i moderna i inovativna tehnološka rješenja.

I dok se pripremamo za veliki Demo Day događaj koji će se održati početkom decembra, a na kojem ćemo dobiti pobjednike drugog Playground izazova, vrijeme je da vam predstavimo naše sjajne timove i njihove ideje.

U nastavku, studenti Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Mirza Avdić (hardver), Harun Kološ (softver) i Azra Hadžić (biznis model) predstaviće nam svoju ideju i proizvod – pametnu razvodnu tablu.

Istraživanjem smart home sistema došli smo do saznanja da ovakva vrsta pametne razvodne table koju mi razvijamo u okviru ovog IoT izazova, trenutno ne postoji na tržištu i to je bio razlog da se napravi ovakav jedan uređaj na kome vršimo testiranja i istraživanja.

Pametne kuće imaju potencijal da poboljšaju udobnost, pogodnost, sigurnost i zabavu svojim stanovnicima. Povlastice pametne tehnologije u kući mogu biti očigledne za svakoga ukoliko je njihov potencijal upotpunjen.

Naš proizvod (pametna razvodna tabla) rješava problem prekomjernog i nekontrolisanog korištenja električne energije u domaćinstvu i privrednim objektima. Hardversko rješenje je zasnovano na modifikaciji postojeće razvodne table koja se nalazi na početku strujnog kruga, odnosno iznad ulaznih vrata u objekat. Upravljanje se vrši putem aplikacije koja se downloadauje na smartphone uređaj. Pametna razvodna tabla se povezuje na kućnu Wi-Fi konekciju i putem virtual button-a omogućeno je upravljanje rasvjetom, utičnicama i ostalim potrošačima u domaćinstvu. Aplikacija je jasno podešena i ne predstavlja prepreku nijednoj starosnoj skupini,  ističu iz ovog tima.

A na koji to način njihov proizvod utiče na unapređenje energetske efikasnosti?

U slučaju nekontrolisanog korištenja električne energije bez prisustva čovjeka vrlo jednostavno možemo pomoću svog smartphona isključiti pojedine ili sve uređaje u objektu. Takođe možemo planirano uključivati i isključivati uređaje po potrebi. Korištenjem našeg proizvoda unapređujemo energetsku efikasnost te na godišnjem nivou prosječno kućanstvo uštedi oko 150KM.

Ovaj projekat je pomoć ljudima za unapređenje energetske efikasnosti i sigurnosti, doprinijeće im smanjenju potrošnje električne energije i na taj način vratiti uloženu investiciju, a u isto vrijeme poboljšati kvalitet života građana.

Budući da IoT izazov predstavlja kombinaciju edukacije, biznis i tehničkog mentorstva, kao i rada na konkretnom razvoju prototipa pitali smo ovaj vrijedni tim koliko im ovakav program pomaže u realizaciji ideje, razvoju njenog poslovnog i tehničkog koncepta?

U proteklih nekoliko mjeseci prisustvovali smo nizu mentorskih sesija u kojima smo unaprijedili naše znanje kako o razvoju, tako i o samoj realizaciji ideje. Pored saznanja o razvoju i realizaciji ideje, naučili smo i kako sagledati ideju iz više perspektiva sa fokusom na najbitnije. Smatramo da smo naše slobodno vrijeme iskoristili na najbolji mogući način, a ujedno i stekli novo iskustvo. Sretni smo zato što smo dobili priliku da budemo dio jednog ovakvog projekta koji je izoštrio naše vještine i objasnio nam šta je suština samog startupa.

Smatramo da m:tel Playground IoT izazov predstavlja odličan model koji se može primjeniti u svakoj sredini u kojoj postoji tim sa jasnom idejom i planom za njenu realizaciju i da postoji organizacija koja je spremna da te ideje podrži.

Budući da će iz m:tel Playground IoT izazova, tim izaći sa gotovim i razvijenim prototipom, zanimalo nas je i kakvi su njihovi dalji planovi, kako vide svoj dalji rad i razvoj?

U narednom periodu se planiramo posvetiti daljnjem razvoju ovog uređaja. Nadamo se da će u budućnosti ovakav koncept smart home sistema biti prepoznat i da će doživjeti svoju serijsku proizvodnju.

Ovom i svim ostalim timovima koji vrijedno rade na izradi svojih projekata, želimo uspješan nastavak rada, a sve vas koji ste zainteresovani za nova, besplatna znanja, pozivamo da nam se pridružite na novom meetup događaju, 3.11. od 20.00 časova putem linka https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZ0rdeysrzouHtFpD3v04eC5hyLpv7SduZxm i naučite kako da unaprijedite svoj biznis i prodaju.