m:tel Playground izazov – predstavljamo vam tim eAgrar

Tema ovogodišnjeg m:tel Playground izazova su IoT rješenja koja doprinose održivom razvoju i energetskoj efikasnosti. Pamenta rješenja koja će dovesti do uštede resursa mogu uveliko pomoći i primijeniti se i u poljoprivredi. Jedan od timova koji vrijedno rade na izradi svojih ioT rješenja u okviru ovog programa je i tim eAgrar. Dok čekamo Demo Day i predstavljanje njihovog finalnog rješenja u decembru,  upoznajmo se sa idejom ovog tima i njihovim iskustvima stečenim u m:tel Playground programu.

Tim lider eAgrara je  Slaven Damjanović, a tim čine još povremeni članovi koji imaju specifična softwerska i elektronička znanja potrebna za razvoj ovog interesantnog IoT rješenja.

Ukratko, eAgrar je sistem koji omogućuje praćenje stanja poljoprivrednih usjeva. Praćenje omogućuju senzorski IoT uređaji u kombinaciji s naprednim algoritmima za obradu podataka. Poljoprivrednik na kraju dobije izmjerene podatke ali i informaciju o mogućoj pojavi bolesti, mraza  ili o potrebi za navodnjavanjem. Sami uređaji su baterijski napajani, a za prenos podataka koriste LoRaWAN mrežu. Njihova prednost u odnosu na postojeće meteo stanice i slične uređaje je jednostavno korištenje i to što nije potrebno posebno znanje niti infrastruktura za postavljanje.

Zahvaljujući podacima poljoprivrednik može preciznije i pravilnije planirati svoje aktivnosti u polju. To uključuje pravilnije navodnjavanje kako bi se smanjilo rasipanje vode, a samim tim i smanjila vjerovatnost za pojavu bolesti. Takođe, preciznije  se mogu tretirati usjevi protiv pojave bolesti, te smanjiti upotreba pesticida. S druge strane usjevi se mogu pravovremeno tretirati kako bi na vrijeme zaustavili pojavu bolesti i samim tim povećali kvalitetu plodova i smanjili štete. Pravovremenim planiranjem aktivnosti na temelju realnih informacija, a ne osjećaja i iskustva, poljoprivrednici štede vrijeme, gorivo i ostale materijale, a sve to zajedno utiče na unapređenje energetske efikasnosti, objasnio je Slaven Damjanović, vođa tima eAgrar.

Budući da ovaj IoT izazov predstavlja kombinaciju edukacije, biznis i tehničkog mentorstva, kao i rada na konkretnom razvoju prototipa, zanimalo nas je koliko  ovakav program pomaže u realizaciji ideje, razvoju njenog poslovnog i tehničkog koncepta.

Ovakav program je odličan temelj za dobro preispitati svoju ideju i uvidjeti stvarnu potrebu na tržištu, što je osnova bilo kojeg poduzetničkog pothvata. Nakon početnog preispitivanja, jako je važna pomoć i mentoriranje u razvoju poslovnog i tehničkog koncepta. Mentori koje je osigurao m.tel Playground IoT izazov daju dodatnu snagu cijelom programu, ali i timovima jer tako znaju da imaju podršku, moralnu i stručnu. Sve stečeno znanje ostaje svim članovima timova i vjerujem da će to biti temelj i za neke buduće poslovne ideje i projekte. Velika vrijednost je ostvareni kontakt i upoznavanje s ostalim timovima, mentorima, te sav networking tokom trajanje projekta, rekao nam je Slaven Damjanović.

Nakon m:tel Playground izazova i Demo Day-a koji će se održati u decembru 2020. godine, i ovaj tim  izaći će sa razvijenim prototipom. Na pitanje kakvi su dalji planovi, te kako vide svoj dalji rad i razvoj Slaven odgovara:

Plan nakon m:tel IoT izazova je da nastavimo s razvojem rješenja i donesemo ga poljoprivrednicima na najbolji mogući način. Imamo još ideja za širenje palete proizvoda i ići ćemo u smjeru davanja dodatnih mogućnosti različitim tipovima poljoprivrednika.

Ovom i svim ostalim timovima koji se spremaju da osvoje jednu od vrijednih nagrada ovogodišnjeg m:tel Playground izazova, te daju svoj doprinos  energetskoj efikasnosti, želimo puno sreće u njihovom daljem radu.