m:tel Playground izazov – predstavljamo vam tim AppTransPF

U posljednje vrijeme, sve više se susrećemo sa IoT rješenjima u svakodnevnom životu. Primjena pametnih rješenja koja su pri tome i energetski efikasna, smanjuju potrošnju energije te štede resurse, a posebnu ulogu imaju u gradovima, saobraćaju i javnom prevozu.

U okviru m:tel Playground izazova u kojem vrijedno rade timovi na izradi svojih pametnih i energetsko efikasnih rješenja je i tim AppTransPF koji razvija ideju korišćenja ovih rješenja u javnom prevozu.

Tim okuplja ljude koji se bave konsaltingom vezanim za energetsku efikasnost, digitalizaciju i IT. Iako je na početku imao samo jednog člana, spontanim umrežavanjem, tim trenutno broji čak šest članova, a svako od njih ima posebne zadatke kako bi svoju ideju pretvorili u prototip. Zadatak koji su si postavili i na kojem vrijedno rade u okviru m:tel Playgrounda, je unapređenje energetske efikasnosti u sektoru saobraćaja kroz promociju korišćenja (IoT optimizovanog) javnog prevoza, putem AppTransPF, spoja tehnologije i aplikacije.

Princip rada AppTransPF  se zasniva na radu senzora, korišćenjem funkcije GPS tableta, te komunikacije vozača sa korisnicima putem tableta,  odnosno komunikacijom svih tih podataka preko clauda sa korisnicima preko aplikacije. Izlazni podaci koje proizvod daje i kojima “hrani” aplikaciju su broj putnika, GPS lokacija i eventualni razlog kašnjenja, koji vozač, na tabletu u vozilu, odabere iz liste ponuđenih opcija i šalje ih u korisničku aplikaciju.

Članovi ovog tima kažu da je AppTransPF koristan kako kompanijama gradskog saobraćaja tako i korisnicima, tj. putnicima. Energetska efikasnost se ovim rješenjem postiže na način da se kompanijama daje mogućnost optimizacije broja vozila tj. optimizacije potrošnje goriva, a uz sve informacije do kojih u relanom vremenu dolaze korisnici (broj putnika u pojedinim vozilima, tačne lokacije vozila te razlozi eventualnog kašnjenja vozila) može se povećati korišćenje gradskog prevoza I smanjiti korišćenje privatnih vozila što opet dovodi do manje potrošnje goriva.

A o svom učešću u m:tel Playground izazovu koji predstavlja kombinaciju edukacije, biznis i tehničkog mentorstva, kao i rada na konkretnom razvoju prototipa, članovi tima AppTransPF rekli su:

Program je odličan za mlade proaktivne ljude jer im nudi priliku da razviju svoju ideju, a posebno pomaže onima koji pored dobre ideje imaju već razvijen i određeni prototip.