m:tel Playground izazov – predstavljamo vam tim “eContainer”

Jedan od timova koji vrijedno rade na realizaciji svoje ideje u okviru programa m:tel Playground iazazov je i tim “eContainer” iz Sarajeva. Faris Mujkić i Teufik Tutundžić, obojica magistri elektrotehnike – odsjek za automatiku i elektroniku, imaju bogato radno iskustvo kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu, a još dok su studirali, razmišljali su o idejama i pametnim rješenjima sa kojima bi napravili određen iskorak u njihovoj branši. Upravo jedna od takvih ideja je i “eContainer” koji će predstaviti na ovogodišnjem  Demo danu u okviru m:tel Playground izazova.

Ovaj pametni proizvod zamišljen je kao nadogradnja već postojećih komunalnih posuda za odlaganje otpada, čija funkcionalnost se ogleda u izvještavanju o popunjesti posude na način da se detektuje svako pojedinačno bacanje recikliranog otpada koje je praćeno fotografisanjem unutrašnjeg stanja posude za otpad. Putem softverske analize utvrđuje se sadržaj koji je odložen, a komunalno preduzeće vrši detektovanje pražnjenja posude. Aplikacija koju imaju korisnici i koja je povezana sa ovom aktivnosti omogućiće da se savjesni građani nagrade skupljajući vrijedne poene koje poslije mogu iskoristiti kod partnera eContainer-a kroz razne popuste, vaučere i sl. Kao prototip, tim će predstaviti proizvod koji će se ugraditi u posudu za otpad u koju se odlažu plastika i plastični predmeti.

Cilj ovog Sarajevskog dvojca je nagraditi građane koji su ekološki osvješteni te promijeniti svijest kod ostalih sugrađana kod kojih ta svijest nije dovoljno izgrađena.

Ljudska svijest o okolišu na Balkanu kao da ne postoji, kao da nismo svakodnevno svjedoci enormnog zagađenja i povećanja otpada. Čovjek je jedini tvorac otpada. Zato mi ovim pametnim rješenjem želimo bar jednim dijelom probuditi ljudsku svijest za recikliranje i ponovno korišćenje resursa. Samo u Sarajevu se na gradsku deponiju godišnje odloži preko 130 000 tona komunalnog otpada. Statistički podaci kažu da je dnevni otpad jednog domaćinstva podijeljen na način: 25% papir, 35% kuhinjski i dvorišni otpad, 11% plastika, 9% metal, 9% staklo i 11% ostalo. Iz ovog vidimo da se tone otpada mogu reciklirati i ponovno koristiti, a ovo su podaci samo za jedan grad, ističu iz ovog tima i smatraju da će korišćenjem njihove aplikacije motivisati građane da recikliraju, a time će se smanjiti i uvoz novih sirovina, te povećati energetska efikasnost.

O prednostima učešća u m:tel Playground izazovu, Faris i Teufik kažu sljedeće:

Sve pohvale m:tel-u na organizaciji cjelokupnog izazova. Kroz razne edukacije i biznis mentorstvo, upoznali smo razne ljude koji su već prolazili kroz slične situacije ili su bili dio takvih timova “od sopstvene ideje do krajnjeg proizvoda”. Njihovo iskustvo i njihove priče je bilo zanimljivo slušati jer su nam otkrile nove vidike i ukazule na nove poslovne poduhvate. Naravno ni tehnička podrška nije izostala, a u našem slučaju povezali smo se sa kompanijom Bitgear s kojima smo definisali krajnji proizvod i ključne vrijednosti koje proizvod nosi sa sobom.O tome kakvi su im dalji planovi i kako planiraju da razvijaju “eContainer” ali i druge slične ideje, Faris i Teufik odgovaraju:

Prvi dio plana je instalirati prototip u jednu posudu za otpad, u dogovoru sa kompanijom koja već ima razvijenu svijest o razvrstavanju otpada, te pratiti kako se uređaj ponaša u realnim okolnostima. U testnom periodu je predviđeno da se unaprijedi softverska analiza slika i prilagodi uređaj da sa što većom tačnošću prosljeđuje podatke. Nakon prvog testnog perioda, plan je proizvesti nekoliko istih uređaja i postaviti ih u urbane sredine, a aplikaciju predstaviti javnosti, te omogućiti građanima korištenje beta aplikacije i prikupiti prve utiske o našem proizvodu. Dodatnim unaprijeđenjem proizvoda, želja nam je proizvesti dodatne količine uređaja koji bi opskrbile veći dio grada. Ukoliko usješno završimo sve testne faze u planu je proizvodnja srodnih uređaja koji bi se instalirali u posude za papir, staklo, organski otpad itd.

Uz želju da sve bude onako kako su i zamislili, sa nestrpljenjem čekamo ovogodišnji Demo dan kada će nam svi timovi m:tel Playground izazova detaljno predstaviti svoja rješenja i osvojiti jednu od vrijednih nagrada.